Knihy a publikace

 

Transport za věčnost (2017)


Cena Magnesia Litera Nominace: Zlatá stuha VÝBĚR: NEJLEPŠÍ KNIHY DĚTEM 2016/2017

Novelu Transport za věčnost napsal František Tichý, ředitel gymnázia Přírodní škola v roce 2012. Vydali jsem ji nejprve pouze samizdatově v malém nákladu, v roce 2017 se však podařilo dílo vydat v nakladatelství Baobab s krásnými ilustrace Stanislava Setínského. Díky tomu můžete nyní knihu objednávat u všech dobrých knihkupců.

Jendova otce právě zatklo gestapo a dvanáctiletý kluk nemůže tušit, co přijde dál: vyloučení jeho židovských přátel ze studia na gymnáziu, žluté hvězdy na kabátech, transport do Terezína… Kniha Františka Tichého je inspirovaná skutečnými událostmi a příběhy chlapců, kteří žili v Praze i v Terezíně, nezříká se dobrodružství a fantazie, ale zároveň je tak pravdivá, až z ní mrazí... 

OBJEDNAT KNIHU ONLINE



Napsali o knize Transport za věčnost

"Napsáno srozumitelně, poutavě, napínavě a řekla bych skoro 'foglarovsky'. Obdivuji autora, jakou práci a pečlivost věnoval sestavení příběhu, vyhledávání informací a také za to, jakým způsobem se věnuje dětem."
čtenářské hodnocení na databazeknih.cz

"Jak přiblížit válečné osudy Židů dětem či mladým dospívajícím, aniž je zahltíme bezbřehou temnotou, kterou šoa obsahuje, a aniž nalakujeme skutečnost na růžovo, abychom mladé duše nezdeptali přímočaře vyslovenými hrůzami? Zdá se, že Františku Tichému, který se dlouhodobě věnuje zprostředkování historie válečného času jako pedagog a který dokázal pro pátrání po těchto mnohoznačných osudech získat i své žáky, se to podařilo."
Eva Lorencová

"Druhá světová válka je pro dnešní děti vzdálená asi jako pro naši generaci ta první. Pamětníků zbylo pomálu, brzy odejdou i ti; zajímavých zdrojů informací, z nichž by dospívající holky a kluci mohli získat představu o tehdejším životě, není mnoho. Tahle knížka, příběh, v němž jde téměř stále o život, jím může být. A „podprahové sdělení“, že správné kamarádství trvá i v těžkých časech, platí dnes stejně jako tenkrát."
Jiří Dvořák

"Je to kniha v mých očích nanejvýš důležitá. Doplňuje něco, co v jiných knihách ani filmech týkajících se osudu chlapců v Terezíně není: A co vlastně MY, kterým nehrozila smrt v hrozném masovém vraždění — co z toho vyplývá pro nás?"
Chava Pressburger (dříve Eva Ginzová)

OHLASY a recenze

iLiteratura: Vzkaz narozeným do šťastnějších časů

shekel.cz: Kniha Tranport za věčnost. Podaří se jí zlomit nezájem mladých o temnou historii?

bubakov.net: Pokud desetileté děti čtou, zajímají je často dobrodružné příběhy...

memento-libri.cz: Nečetla jsem žádnou podobnou knihu...

tvar - obtýdeník živé literatury: Získal Transport za věčnost Magnesii Literu zaslouženě?

Spolek bubákov.net: Způsob podání je adekvátní věku a možná díky tomu...

Janinyblog.com: čteme/Transport za věčnost

 

 

Autor: František Tichý

Nakladatel: Baobab

EAN: 9788075150523

ISBN: 978-80-7515-052-3

Ilustrace: Stanislav Setinský

Popis: 1× kniha, brožovaná, 244 stran, česky

Rozměry: 15,8 × 22 cm

Rok vydání: 2017 (1. vydání)